SASTOJCI:
Za tjesto:
115 g brasna
2 zlice (jusne) kakaa
250 ml vode
1/2 zlicice (male za kafu) soli
1 zlica secera
115 g brasna
2 zlice (jusne) kakaa
250 ml vode
1/2 zlicice (male za kafu) soli
1 zlica secera
115 g putera ili margarina (neslanog)
4 jaja
4 jaja
ZA KREMU
450 ml mlijeka
6 zumanaca
115 g secera
50 g brasna
1/2 zlicice vanila extrakta (opcionalno)*
150 g cokolade za kuhanje
115 ml slatkog vrhnja/pavlake
450 ml mlijeka
6 zumanaca
115 g secera
50 g brasna
1/2 zlicice vanila extrakta (opcionalno)*
150 g cokolade za kuhanje
115 ml slatkog vrhnja/pavlake
DEKORISANJE
cokoladna glazura**
cokoladna glazura**
ili secer u prahu
PRIPREMA:
- Ja uvijek prvo napravim kremu. Dakle, umutiti zumanca sa secerom. Mlijeko staviti da prokuha, u medjuvremenu uzeti vec vruceg mlijeka(1 dcl otprilike) i dodati u zumanca, na ovaj nacin nece doci do grudvica. Brzo to umutiti, te dodati i brasno, pa sve umijesati u kipuce mlijeko. Kuhati par minuta uz stalno mijesanje. U vruce dodati izlomljenu cokoladu i dobro sjediniti. Ja sam npr. samo u pola dodala cokoladu (dakle 75 g) tako da imam i obicnu i cokoladnu kremu. Ostaviti da se ohladi, te u hladno dodati dobro ulupano slatko vrhnje/pavlaku.
- Krofnice se pravo isto kao i obicne, osim sto ima kakaa. Upaliti pecnicu da se zagreje na 220 C dok napravite tjesto. Vodu, secer, sol, i puter staviti da uzavri, skoloniti sa vatre, te dodati brasno promjesano sa kakaom. Dobro promjesati da se pocne odvajati od serpe pa vratiti na vatru i mijesati jos 1 minut. Sa rucnim mikserom umutiti u tjesto, jedno po jedno, ali brzo, 4 jaja, i mjesati dok ne dobijete glatko tjesto. Presuti u spric, i praviti krofnice, par cantimetara siroke, ili po zeljenoj velicini. Napravite razmak medju krofnicama jer ce naravno narasti. Peci 30-40 minuta.
- Izvaditi krofnice, isjeci im vrhove, otprilike 1/3 velike poklopcice , pa vratiti krofnice u pecnicu jos 5-10 minuta da se osuse. Ja sam ih sjekla manje-vise po pola, i vratila sam osusiti i poklopce i dna, djelovalo mi da treba. Ohladiti, i napuniti kremom. Preliti po vrhovima cokoladnom glazurom ili posuti sa secerom u prahu.
Posluživanje
Vanila extract sam dodala zato sto sam pravila pola krema od vanile, pola od cokolade, ako pravite samo od cokolade nije potrebno dodati vanilu, mada ne smeta.
U receptu ima i cokoladna glazura, medjutim dosta je komplikovana, i sigurna sam da vam se ne bi svidjala, tako da ako zelite preliti cokoladnom glazurom, napravite neku koju vi znate da je po vasem ukusu.
Vanila extract sam dodala zato sto sam pravila pola krema od vanile, pola od cokolade, ako pravite samo od cokolade nije potrebno dodati vanilu, mada ne smeta.
U receptu ima i cokoladna glazura, medjutim dosta je komplikovana, i sigurna sam da vam se ne bi svidjala, tako da ako zelite preliti cokoladnom glazurom, napravite neku koju vi znate da je po vasem ukusu.
Izvor:www.putdozdravlja.com
Nema komentara:
Objavi komentar