četvrtak, 2. lipnja 2016.

Torta od badema

Ova osvježavajuća torta dolazi od soka od limuna i džema od višanja koji torti daju notu svježine...

 Sastojci za tortu od badema:
6
jaja, odvojeno bjelanci i žumanci
150 g šećera
1 žlica soka od limuna
1 prstohvat soli
120 g mljevenih badema
75 g brašna

za fil:
125 g maslaca, omekšali
120 g šećera
120 g mljevenih badema
2 žlice soka od limuna
ribana korica jednog limuna
125 ml vrhnja za šlag

i još:
5-6 žlica džema od višanja (malo gušćeg)
100 g listića badema za ukrašavanje
 

Priprema torte od badema:
 

Pripremiti lim , podmazati ga i pobrašniti ili samo obložiti papirom za pečenje...dimenzije 33 x 30 a pećnicu uključiti na 180°C
pomiješati brašno i mljevene bademe
umutiti snijeg od bjelanaca s malo soli
posebno mutiti žumance sa šećerom i limunovim sokom
u umućena žimanca naizmjenično od 3-4 puta dodavati snijeg od bjelanaca i mješavinu brašna i badema..poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta
pečen izvaditi iz lima, ohladiti i prerezati na tri diela tako da se dobiju tri trake
dok se kora peče napraviti fil: istući vrhnje za šlag; posebno pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati mljevene bademe, limunovu koricu, sok od limuna i tučeno vrhnje; sve skupa izmiješati
sastaviti tortu: prvu traku namazati džemom od višanja, staviti drugu traku a nju premazati s polovicom fila...na fil staviti treću traku i cijelu tortu premazati ostatkom fila
na suhoj tavi propeći kratko listiće badema, istresti ih na papir za pečenje ili slično da se ohlade pa cijelu toru prekriti njima...
neka odstoji par sati na hladnom pa poslužiti..
 

 izvor:http://www.recepti.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar