nedjelja, 23. listopada 2016.

Još jedna tacnica sitnih kolača :)


Još jedna tacnica sitnih kolača. Ovi su uglavnom pečeni, sem kuglica, u kojima je osnova pečena uz dodatke. Uz ostale recepte naših sitnih kolača nadam se da ćete moći da iskombinujete svoju tacnicu.


Šareni kolač – prvi
Sastojci:
8 jaja
24 kašike šećera
24 kašike brašna
24 kašika mleka
24  kašike ulja
1 prašak za pecivo
Krem:
250 gr margarina
200 gr čokolade za kuvanje
200 gr šećera u prahu
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom i dodati žumanca. Kada umutite i žumanca dodati ulje, pa mleko u mlazu i ulupati. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i od ove mere peći tri kore u u plehu 20 x 30 na 200 stepeni 10 – 15 minuta.
Ulupati margarin sa šećerom da bude penasto. Margarin treba da je sobne temperature. Zatim  dodati otopljenu čokoladu i ostaviti malo u frizider (10-15minuta) da se stegne pa nafilovati kore i odgore staviti glazuru ( 100 gr čokolade otopiti sa 2 kašike ulja i 1 kašikom mleka ).

Rozi kolač – mala mera:
5 jaja
15 kašika šećera
15 kašika ulja
15 kašika mleka
15 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Krem:
500 ml mleka
5 kašika brašna
5 kašika šećera
100 gr bele čokolade
125 gr  margarina
100 gr šećera u prahu
prehrambena boja
Priprema:
Ulupati penasto jaja se šećerom, dodati ulje i mleko pa opet izmutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo pa od te smese peći tri tanke kore ili jednu u velikom plehu od rerne i preseći na 3 dela.
100 ml  mleka oduzeti pa razmutiti brašno i šećer a ostatak staviti da provri , pa zakuvati razmućenu smesu.
U još vruću staviti čokoladu i boju i  izmešati. Ostaviti da se ohladi pa dodati izmiksiran margarin sa šećerom u prahu. Namazati krem izmedju tri kore pa odgore staviti rastopljenu belu čokoladu. Kad stavljate glazuru ostavite malo pa dodajte malo boje i izmešajte pa išarajte.

Kolač sa rumom
Sastojci:
4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mleka
12 kašika brašna
4 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 kašikica ekstrakta ruma
Krem:
500 ml  mleka
6 kašika brašna
6 kašika šećera
125 gr margarina
100 gr šećera u prahu
 Priprema:
Ulupajte jaja penasto sa šećerom, pa dodati ulje i mleko u mlazu i mutiti. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa dodajte smesi, na kraju dodajte ekstrakt i sve sjedinite, da nema grudvica i da se dobije glatka smesa gušća od jogurta. Od ove smese pecite tri tanke kore u četvrtastom plehu srednje veličine na 200 stepeni, svaku koru 15-ak minuta.
Od mleka oduzmite malo da razmutite brašno i šećer a ostalo stavite da provri pa kad provri zakuvajte brašno  i šećer pa mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre da se ohladi. Izmiksirajte margarin i šećer pa dodajte u ohladjen fil. Nafilujte kore ovim filom pa stavite glazuru. Po želji možete u fil da dodate rum.
Čokoladne štanglice
Sastojci:
4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
10 kašika brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo

Krem:
300 ml  mleka
3 kašike brašna
2 kašika šećera
125 gr margarina
100 gr čokolade
50 gr šećera u prahu
Priprema:
Ulupati jaja sa šećerom pa dodati mleko i ulje pa izmutiti. Na kraju dodati brašno, prašak za pecivo i kakao pa sve sjediniti. Pleh 20 x 30  obložiti pek papirom pa ispeći jednu koru koju ćete preseći vodoravno na tri tanke ili peći tri korice  na 200 stepeni po 10 minuta.
Razmutiti brašno i šećer sa malo mleka pa ostatak staviti da provri i ukuvati.  Brzo će se zgusnuti pa skloniti sa vatre i dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi, zatim ostaviti da se ohladi. Izmiksirati margarin sa šećerom u prahu pa dodati im ohladjen krem. Namazati krem izmedju korica i odgore naneti glazuru od 100 gr čokolade, 2 kašike ulja i 1 kašike mleka.
Kuglice pravite tako što odsečete okrajke od sva 4 kolača i sameljete. Dodate eurokrem, keks i orahe. Keksom popravljate ako je premekano. Dodate malo pa probate da napravite kuglicu ako je premekano dodajete još malo, sve dok se kuglica lepo ne formira. Uvaljate posle u čokoladu, orahe, keks, kokos, šta imate.

Izvor: domacirecepti.net

Nema komentara:

Objavi komentar