Recepti slanih i slatkih jela - za sve ljubitelje dobre klope :) pronađite nešto za sebe !
srijeda, 19. listopada 2016.
Posno predjelo
Posna pita od šampinjona i pirinča:
1 glavica crnog luka
500 gr šampinjona
1 kašika suvog začina
1 šolja pirinča
500 gr gotovih kora
125 ml ulja
125 ml vode
Prodinstati sitno iseckan crni luk sa malo vode i suvom zaćinom pa dodati narendane šampinjone i nastaviti dinstanje dok višak vode ne ispari. Posebno staviti da se skuva pirinač pa kad je skuvan procedite i operite ga u cediljki. Ostavite da se još malo ocedi pa dodajte šampinjonima i luku. Sve dobro promešajte.
Pomešajte vodu i ulje. Odvojite po 3 kore za svaki rolatić.
Uzmete prvo dve kore i premažete ih sa pomešanim uljem i vodom, odgore stavite treću koru pa i nju premažete.
Na duću stranu stavite 2 – 3 pune kašike fila i zamotate rolatić. Tako uradite sa svim korama i poslažete u podmazan pleh. Na kraju sve premažete sa ostatkom ulja i vode, sve utrošite.
Stavite da se peče na 220 stepeni malo niže od sredine i kad porumeni pita je gotova.
Posna pita sa krompirom
500 gr gotovih kora
1 veća glavica crnog luka
1 kg krompira
125 ml ulja
125 ml vode
1 kašika suvog začina, soli po ukusu, može i bibera
Prodinstati sitno iseckan crni luk sa malo vode i suvom zaćinom pa dodati narendan krompir i nastaviti dinstanje dok višak vode ne ispari. Stalno mešati jer krompir hoće da se lepi. Ne treba dugo dinstati, 10 ak minuta.
Skloniti sa vatre da se ohladi.
Za to vreme sve kore preseći preko pola, tako da od svake kore dobijete po dve.
Pomešati vodu i ulje pa malo posoliti.
Uzimati po polovinu kore, premazati malo mešavinom vode i ulje, pa na užu stranu staviti kašiku fila, preklopiti deo kore preko fila, pa saviti ivice, levu i desnu ka unutra i urolati.
Tako uraditi sa svim korama i filom.
Poslagati u pouljenu tepsiju pa premazati sa ostatkom vode i ulja, utrošiti sve.
Staviti da se peče na 220 stepeni malo niže od sredine i peći dok fino ne porumene. Tada je gotovo.
Pokriti krpom da se ohladi.
Rolat u oblandi sa tunjevinom i ajvarom
Za jedan rolat:
1 tunjavina dobro ocedjena od masnoće
2 kašike ajvara
100 gr posnog majoneza
1 veći krompir
1 veća šargarepa
Pokvasiti krpu pa na nju staviti oblandu i krajeve krpe preklopiti. Ostaviti da oblanda omekani, a za to vreme pripremati fil.
Krompir i šargarepu skuvati i izrendati. Dodati im tunjevinu, majonez, ajvar, posoliti po ukusu. Sve sjediniti i ovim nadevom premazati oblandu.
Uviti i ostaviti u fržider da se stegne.
Ako vam je oblanda kada je izvadite iz frićidera mokra i dalje onda je ostavite na sobnoj temperaturi ili na negde gde je toplije da se osuši.
Posna ruska salata na integralnom tostu
Ja sam kupila mešavinu, jer mi je tako mnogo brže a vi naravno možet ekoristiti svo sveže povrće, po želji.
150 gr kiselih krastavčića
200 gr posnog majoneza
so po ukusu
Skuvati povrće, dobro ga ohladiti i ocediti.
Dodati mu sitno iseckane krastavčiće, majonez i so, pa promešati.
Ostaviti malo u frižider.
Uzeti integralni tost hleb i svako parče preseći na 4 dela.
Na svaki komadić hleba staviti po kašičicu ruske salate pa išarati sa kečapom i posnim majonezom.
Ovom masom možete puniti i korpice, kao i baget pa ga psole iseći na kolutove.
Posna proja
3 čaše od 250 ml kukuruznog sitno mlevenog brašna
1 čaša belog brašna, mekog
1 kašičica soli
1 čaša ulja
3 čaše kisele vode
1 prašak za pecivo
po želji se može dodavati ajvar ili šampinjoni
Kukuruznom brašnu dodati belo, prašak za pecivo i so, promešti pa dodati ulje i kiselu vodu.
Sve dobro sjediniti da nema grudvica i istresti u podmazan i pouljen pleh. Zavisno koje debljine želite da budu projice u takav pleh i sipajte smesu. Pleh nije od presudnog značaja.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lepo ne porumeni odgore.
Proju možete peći i u mafin modlicama ili onim još manjim.
Izvor: domacirecepti.net
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar