BISKVIT:
100 g brasna(150 gr za “visi”biskvit)
30 g kakao
180 g secera
6 jaja
prstohvatsoli
OPCIONALNO ZA PREMAZ BISKVITA:
2 kasike meda 2 kasike vode
Priprema
1.
NAPOMENA:ako nemate kondenzovano mlijeko mozete ga napraviti po receptu Mersiha O. ili Mimi-Atlanta
PRIPREMITI KREMU:
Potopiti zelatinu u nekoliko kasika hladne vode i ostaviti je oko 10 minuta da nabubri
U drugoj posudi pomijesajte kondenzovano mlijeko i med+aroma vanilije
Umutiti 300ml svjezeg slatkog vrhnja+1 slag fix
U serpicu staviti 50 ml slatkog vhnja+nabubrenu zelatinu(ako je u listovima ocijediti je pa dodati u vrhnje) Blago zagrijavati samo toliko da se zelatina otopi(ne smije provreti).
2.
Prohladiti pa umijesati u smjesu kond.mlijeka i meda
Kada je smjesa meda mlijeka i zelatine dovoljno prohladjena dodavati malo po malo umuceno slatko vrhnje,pazljivo mijesajuci dok se ne formira krema.
KREMU POKRITI I OSTAVITI U FRIZIDER NAJMANJE 30 MINUTA
3.
U medjuvremenu raditi BISKVIT:
Ukljuciti pecnicu na 160°C
Veliki pleh od rerne namazati malo maslacem i lijepo obloziti pek papirom
4.
Pripremiti namirnice za biskvit:odvojiti zumanca od bjelanaca,prosijati zajedno brasno i kakao
Umutiti u cvrst snijeg bjelanca+prstohvat soli.Dodavati po malo secera,stalno muteci+jedno po jedno zumance.
Smanjiti brzinu mixera na minimum pa postepeno dodavati brasno sa kakaom
5.
Smjesu izliti u pleh oblozen pek papirom,poravnati i peci na 160°-180°C (ili prilagodjeno sopstvenoj pecnici oko 10 minuta(provjeriti cackalicom da li je peceno
Pecen biskvit prohladiti,okrenuti na cistu kuhinjsku krpu,pazljivo odlijepiti pek papir i prerezati na dva jednaka dijela
6
Na polovinu biskvita nanijeti ravnomjerno ohladjenu kremu(biskvit prethodno cetkicom premazati mjesavinom meda i vode,ovo je opcionalno)
7.
prekriti drugom polovinom biskvita i blago pritisnuti..poravnati kremu sa svih strana.
Ostaviti u frizider najmanje sat vremena ili 20-tak minuta u zamrzivac..
Posluživanje
Poslije toga rezite tortu na pravougaonike ili kvadrate-po zelji.Torta se moze realizovati i u okruglom kalupu
Posuti secerom u prahu i torta fetta latte je spremna za degustaciju
Prijatno 🙂
Izvor: makeupfitness.info
Nema komentara:
Objavi komentar