srijeda, 28. rujna 2016.

TORTA ČOKOLADNI GRIJEH !!



Sastojci za bisvit
3 jogurta (3 x 180g)
3 čaše od jogurta brašna
2 čaše šećera
1 čaša ulja
3 velike žlice kakaa
1 prašak za pecivo
10 žlica mlijeka
Sastojci za tamnu kremu




4 žumanjca
10 dag šećera
200 ml mlijeka
20 dag tamne čokolade za kuhanje
500 ml slatkog vrhnja
2 instant želatine ( ili 2 vrečice želatine u zrncima + 10 žlica vode)
2 vanili šećera
rum – 3 žlice
Sastojci za bijelu kremu
Svi su sastojci isti kao kod tamne kreme, samo umjesto tamne čokolade uzmite bijelu.
Priprema torte čokoladni grijeh
Biskvit
U dublju posudu, zajedno prosijte brašno, kakao i pecilni prašak. Napravite udubinu u koju dodajte jedan po jedan jogurt, cijelo vrijeme miješajući mikserom, dodajte šećer, deset žlica mlijeka te na kraju polagano ulijevajte ulje, cijelo vrjeme miksajući
Kad se sve poveže izlijte smjesu u kalup za tortu (28 cm) obložen papirom za pečenje. Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 200 °C.
Tamna i bijela krema
Lagano zagrijati mlijeko sa vanili šećerom i rumom. Za to vrijeme električnom mješalicom miksati žumanjke sa šećerom dok ne nastane krema. Polagano dolijevati kremu od žumanjaka u zagrijano mlijeko. Konstatno miješajući 10 minuta na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Krema neće biti jako gusta, ostati će u tekućem stanju. Nemojte ostaviti kremu da sama kipi na jakoj vatri bez miješanja. U tom slučaju će se žumanjci zgrušati i odvojiti od mlijeka. Ohladiti kremu od žutanjaka, rastopiti čokoladu i ohladiti ju, bitno je da nije vruća.
Slatko vrhnje izmiksati u šlag, polagano dodavati ohlađenu kremu od jaja i rastopljenu čokoladu. Na kraju dodati instant želatinu, miješati električnom miješalicom do se sve ne poveže i postane čvrsta krema. Biskvit ohladiti i izvaditi iz kalupa, maknuti papir za pečenje, biskvit vratiti natrag u kalup. Na biskvit staviti bijelu kremu, te na nju tamnu kremu. Tortu staviti u frižider na nekoliko sati.




Tortu ukrasiti čokoladnim strugotinama koje će te napraviti na način da rastopite čokoladu te ju izlijete na glatku površinu i stavite u frižider da se stvrdne. Pomoću nožića za sir (onaj koji izgleda poput lopatice) povlačite (oštricom) po čokoladi da dobijete strugotine.
Mali savjeti:
– pomoću čakalice ili štapića za ražnjiće nanosite strugotine na tortu, izbjegavajte dirati čokoladu prstima, zbog topline ruku
– bitno je napomenuti da ako koristite instant želatinu kreme će biti kremaste i mekane, ali opet dovoljno čvrste za rezanje a da se torta ne raspadne
– a ako želite da kreme više budu kao parfe kreme, jako čvste, onda umjesto instant želatine uzmite onu u listićima ili onu u zrncima koju prije uporabe stavite da bubre u tekućini.

Nema komentara:

Objavi komentar