ponedjeljak, 26. rujna 2016.

Poslastica neodoljivo bogatog ukusa – Parfe torta od lešnika i bele čokolade



Sastojci
6 belanaca
6 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike mlevenih prženih lešnika
par kapi ekstrakta vanile
1/2 kesice praška za pecivo
1,5-2 dl mleka za preliv
Fil:




4 dl mleka
6 žumanaca
100 g šećera
kesica burbon vanilin šećera
100 g bele čokolade
2 kesice želatina
100 g mlevenih prženih lešnika
5 dl pavlake za šlag
Za ukrašavanje:
200 g čokolade
Priprema




1. Belanca umutite u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i ekstrakt vanile, sve vreme muteći. Izmešajte prosejano brašno s lešnicima i praškom za pecivo, pa lagano mešajući dodajte snegu od belanaca. Okrugli kalup obima 26 centimetara podmažite i pospite brašnom. Izlijte smesu u kalup, poravnajte lopaticom i pecite 10-ak minuta na 180 stepeni. Još vruć biskvit prelijte vrelim mlekom.
2. Za fil žumanca izmešajte s obe vrste šećera i malo mleka. Ostatak mleka stavite na vatru. Želatin prelijte s 8 kašika hladne vode i ostavite da nabubri. Kad mleko zakuva, smanjite temperaturu i lagano mešajući žicom ulivajte smesu od žumanaca. Kuvajte još 2 minuta na laganoj vatri. U vrelu smesu dodajte naseckanu belu čokoladu, mešajte dok se ne otopi, potom dodajte želatin, neprestano mešajte žicom, a možete i mikserom. Kad se zgusne, fil prebacite u drugu posudu da se ohladi. Pavlaku umutite u šlag, dodajte fil od žumanaca, potom lagano lopaticom umešajte mlevene lešnike.
3. Fil stavite preko biskvita i poravnajte. Tortu ukrasite po želji, na primer otopljenom čokoladom.

Nema komentara:

Objavi komentar