Recepti slanih i slatkih jela - za sve ljubitelje dobre klope :) pronađite nešto za sebe !
srijeda, 28. rujna 2016.
NEPEČENA TORTA
Odlična svečana torta, iako je bez kora i sa dva krema veoma je čvrsta i pogodna za dekoracije. Kremasta, ukusna i na oko veoma lepa, deca će biti oduševljena.
Keks deo:
6 belanaca
6 kašika šećera
300gr keksa
Krem I i II:
6 žumanaca
6 kašika šećera
500ml slatke pavlake
200gr čokolade ( birajte koju volite )
5 kašika mleka
1 kašika ulja
1 čep ekstrata ruma
1 želatin ( 10gr ) – krem je bio čvrst ali da budem sigurnija
5 kašika vode
šlag za dekoraciju
Priprema:
Ako stavljate “živa” belanca onda ih penasto umutite sa šećerom i kad se dobije jak šne postepeno dodavajte mleveni keks i mešajte. treba da smesa bude baš gusta.
Ako nećete da radite sa “živim” belancima, onda ih ulupajte sa šećerom, pa stavite na paru da se pasterizuju, ne treba da provi smesa, nego da dostigne temperaturu 70 stepeni, da bude vrelo.
ISto dodavajte keks uz mešanje.
Obložite kalup sa prianjajućom folijom, posebno dno, a posebno ivice, a ako stavljate u šerpu ili tepsiju, onda morate iz jednog dela.
Stavite smesu, pa je rasporedite. Treba da vam bude debljine 1 – 1,5cm. Ostavite u frižider.
Ulupajte žumanca sa šećerom, pa stavite na paru da se kuvaju.
Kada se šećer otopi, kucajte još 10 minuta, pa sklonite. Ostavite da se skroz ohladi. Kad se ohladi i stegnuće se.
Ulupajte slatku pavlaku pa dodajte čep ruma. Smesi dodajte ohladjena žumanca i ulupajte.
Želatin stavite sa 5 kašika vode da nabubri. Pa kad nabubri stavite na vatru da se otopi, neka vas ne brine sto je gust, otopiće se. Mešajte, pa kad vidite na kašiki da nema sitnih mrvica od želatina otopljen je. Nikako ne sme da vam provri. Dodajte ga prethodnoj smesu uz mućenje. Mutite i želatin sipajte u žice od miksera, da se odmah muti.
Na keks koru nanesite pola krema.
Otopite čokoladu sa uljem i mlekom, pa dodajte preostalom kremu uz mućenje. Taj krem nanesite na žuti krem.
Sve zajedno stavite u zamrzivač 2h.
Izvadite pa poslidajte foliju. Presecite tačno po sredini, biće vam lako jer je tvrda. Okrenite jedan deo naopako i spojite dva čokoladna dela, tako cete dobiti keks koru, zuti krem, deblji sloj cokolada krema, žuti krem pa keks deo.
Dekooracija šlagom po želji. Uzivajte!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar