ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

Čokoladni grijeh

Čokoladni grijeh torta najfinija torta od čokolade. Kada jednom probate ovu tortu uvijek ćete tražiti još…



         Sastojci za biskvit:
  • 3 jogurta (3 x 180g)
  • 3 čaše od jogurta brašna
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 3 velike žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 žlica mlijeka
         Sastojci za tamnu kremu:
  • 4 žumanjka
  • 10 dg šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 20 dg tamne čokolade za kuhanje
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 2 instant želatine ( ili 2 vrecice želatine u zrncima + 10 žlica vode)
  • 2 vanilijin šećera
  • 3 žlice ruma

 Sastojci za bijelu kremu:
  • 4 žumanjka
  • 10 dg šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 20 dg bijele čokolade za kuhanje
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 2 instant želatine ( ili 2 vrecice želatine u zrncima + 10 žlica vode)
  • 2 vanilijin šećera
  • 3 žlice ruma
 Priprema :

Biskvit:

U dublju posudu, zajedno prosijte brašno, kakao i pecilni prašak. Napravite udubinu u koju dodajte jedan po jedan jogurt, cijelo vrijeme miješajući mikserom, dodajte šećer, deset žlica mlijeka te na kraju polagano ulijevajte ulje, cijelo vrjeme miksajući

Kad se sve poveže izlijte smjesu u kalup za tortu (28 cm) obložen papirom za pečenje. Biskvit stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 200 °C.




Tamna i bijela krema

Lagano zagrijati mlijeko sa vanili šećerom i rumom. Za to vrijeme električnom mješalicom miksati žumanjke sa šećerom dok ne nastane krema. Polagano dolijevati kremu od žumanjaka u zagrijano mlijeko. Konstatno miješajući 10 minuta na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Krema neće biti jako gusta, ostati će u tekućem stanju. Nemojte ostaviti kremu da sama kipi na jakoj vatri bez miješanja. U tom slučaju će se žumanjci zgrušati i odvojiti od mlijeka. Ohladiti kremu od žutanjaka, rastopiti čokoladu i ohladiti ju, bitno je da nije vruća.

Slatko vrhnje izmiksati u šlag, polagano dodavati ohlađenu kremu od jaja i rastopljenu čokoladu. Na kraju dodati instant želatinu, miješati električnom miješalicom do se sve ne poveže i postane čvrsta krema. Biskvit ohladiti i izvaditi iz kalupa, maknuti papir za pečenje, biskvit vratiti natrag u kalup. Na biskvit staviti bijelu kremu, te na nju tamnu kremu. Tortu staviti u frižider na nekoliko sati.

Tortu ukrasiti čokoladnim strugotinama koje će te napraviti na način da rastopite čokoladu te ju izlijete na glatku površinu i stavite u frižider da se stvrdne. Pomoću nožića za sir (onaj koji izgleda poput lopatice) povlačite (oštricom) po čokoladi da dobijete strugotine.


izvor: recepti.hr