četvrtak, 5. svibnja 2016.

Stracciatella torta

Sastojci:
Tijesto:

  • 3 jaja
  • 250 g šećera
  • 50 g otopljene čokolade
  • 1 žlica ruma
  • 100 ml stracciatella ili običnog jogurta
  • 150 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice (razom) kakaa u prahu

Preljev za biskvit:

  • 150 ml mlijeka
  • 1 veća žlica čokolade u prahu

Krema:

  • 500 ml stracciatella jogurta
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1 vrećica instant želatine
  • 50 g nasjeckane čokolade ili čokoladnih listića

Priprema :
Otopiti čokoladu u mikrovalnoj ili na pari.

Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati, dodati otopljenu čokoladu, rum i jogurt pa dobro promiješati da bude kremasto. Zatim dodati ulje i brašno pomiješano sa prosijanim kakaom i praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka.
Biskvit ispeći u okruglom kalupu promjera 26 cm u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.
Za kremu miksati slatko vrhnje u čvrsti snijeg, dodati instant želatinu, šećer i vanilin šećer. U dobiven šlag dodati kiselo vrhnje i jogurt, a na kraju lagano umiješati nasjeckanu čokoladu.
Biskvit prerezati jednom. Obje kore natopiti preljevom. Prvu koru staviti na pladanj, oko nje staviti obruč kalupa, nafilati polovinom kreme, prekriti drugom korom i nafilati preostalom polovinom kreme.

Ukrasiti po želji. Ohladiti pa maknuti obruč.

 

izvor: www.chefkoch.de