utorak, 3. svibnja 2016.

Keksići s pekmezom




Sastojci

– 500 g oštrog brašna
– 1 prašak za pecivo
–  prstohvat soli
– 250 g maslaca
– 200 g šećera
– 1 cijelo jaje
– 3 tvrdo kuhana žumanjka
– 1 žličica ekstrakta od vanilije
– pekmez od marelice


Priprema

1. Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte. Dodajte maslac i razmrvite ga u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, promiješajte.

2. Dodajte jedno jaje, 3 kuhana žumanjka, ekstrakt vanilije i zamijesite tijesto. Ako je premekano, dodajte još brašna ili, ako je pretvrdo ili suho, dodajte još jedno jaje.

3. Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.

4. Ohlađeno tijesto razvaljajte, kalupićima za kekse izrezujte oblike (npr. zvjezdice).

5. Pecite desetak minuta (da dobiju zlatnu boju na rubovima), na 180°C.

Pečene keksiće ostavite da se ohlade i lijepite ih pekmezom od marelica ili ih samo umačite u otopljenu čokoladu.

Keksiće posipajte šećerom u prahu. Mogu stajati više dana, zatvoreni u posudi i na sobnoj temperaturi.

Savjet: ako želite, u smjesu za keksiće možete dodati začine (cimet, đumbir) ili sitno naribanu koricu limuna ili naranče.

 


Izvor: sweetheartsweets.blogspot.com