Sastojci:
Kora:
– 8 bjelanaca
– 4 kašike šećera
– 2 žumanca
– 4 kašike oraha
– 1 kašika brašna
– 4 kašike šećera
– 2 žumanca
– 4 kašike oraha
– 1 kašika brašna
Fil:
– 6 žumanaca
– 1 jaje
– 250 ml + 80 ml mlijeka
– 1 puding od vanile
– 4 kašike šećera
– 325 g putera
– 100 g čokolade
– 100 g mljevenih lješnika
– 1 jaje
– 250 ml + 80 ml mlijeka
– 1 puding od vanile
– 4 kašike šećera
– 325 g putera
– 100 g čokolade
– 100 g mljevenih lješnika
Priprema:
Umutiti sastojke za koru, razliti u dublji pravougaoni pleh i peći u
rerni zagrijanoj na 200*C oko 20 minuta. Koru ohladiti i presjeći na
četiri jednaka dijela. U šerpu staviti žumanca i jaje, doliti 80 ml
mlijeka i kuhati na pari dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi. Razmutiti puding sa malo mlijeka, a preostalo
mlijeko kuhati sa šećerom dok ne provrije. Dodati razmućen puding i
kuhati uz stalno mješanje dok se ne zgusne. Puding ostaviti da se
ohladi. Sjediniti ohlađen puding i žumanca, umutiti, a zatim dodati i
pjenasto umućen puter.
Fil sjediniti i podjeliti na tri jednaka dijela. U prvi dio dodati
rastopljenu i prohlađenu čokoladu, u drugi mljevene lješnike a treći dio
ostaviti takav kakav jeste.
Prvu koru premazati čokoladnim filom, preklopiti drugom korom, premazati
filom od lješnika, zatim staviti treću koru i premazati prostalim
bijelim filom. Preklopiti tortu preostalom korom, premazati glazurom od
čokolade, dekorisati čokoladnom šlag kremom i do posluženja ostaviti na
hladnom mjestu.
Izvor: kuhinjica.rs