utorak, 3. svibnja 2016.

ŠTRUDLA SA MAKOM

  Sastojci:
        Tijesto (za 3 lista štrudle):
  • 900 gr brašna
  • 1 kom kora i sok limuna
  • 3 kom jaja
  • 1 kašičica soli
  • 4 dl mleka
  • 50 gr kvasca
  • 2 kašike šećera
     Fil: 
  • 600 gr mlevenog maka
  • 400 gr šećera
  • 4 dl mleka

Premaz:

  • 0,5 dl ključale vode
  • 2 kašike šećera

Priprema

U mlako mleko sa šećerom potopiti kvasac i ostaviti da nadođe.

Mleko za poparavanje maka staviti sa šećerom da provri. U mleveni mak postepeno nalivati vrelo mleko i promešati. Proceniti koliko je dovoljno mleka da se masa mnogo ne razredi, ali ne treba ni da bude gusta. Ostaviti da se masa ohladi do nadevanja testa.
U prosejano brašno izmesati so, dodati jaja, sok i nastruganu koricu limuna, mleko sa nadošlim kvascem, pa zamesiti meko glatko testo. Ostaviti testo, prekriveno krpom, da naraste.
Naraslo testo podeliti na 3 dela. Svaki deo blago premesiti, oblikujući lopte. Prekriti krpom da ponovo naraste.
Naraslu loptu testa rastanjiti oklagijom na 2-3 mm debljine, u obliku pravougaonika, dužine pleha u kojem će se peći štrudla.
Rastanjeno testo premazati trećinom poparenog maka, a obod testa od 1 cm ne premazivati.
Uviti rolat po dužoj strani, tako da slojevi testa budu zbijeni. Urolani list štrudle preneti u uljem podmazan pleh i isti postupak ponoviti i sa ostalim lopticama testa, vodeći računa da imeđu listova štrudle i uz zidove pleha ostane dovoljno praznog prostora za narastanje testa.
Prekriti krpom pleh sa štrudlom, pa ostaviti da dobro naraste u plehu.
Peći u zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta na 180`C. Po potrebi prekriti štrudlu alu folijom da ne pregori gornja strana.
U činijici razmutiti kašiku šećera sa malo vrele vode, pa premazati par puta gornju površinu vruće strudle, da dobije lep sjaj.

Seći na šnite kad se prohladi. 



Preuzeto sa: www.coolinarika.com