nedjelja, 11. rujna 2016.

BOSANSKA BAKLAVA






Sastojci:
  • 1 kg gotovih, tankih kora za baklavu
  • 500 gr seckanih oraha
  • 500 gr mlevenih oraha
  • 1 kg šećera
  • 250 gr maslaca
  • 2 limuna
  • štap vanile
 
Priprema:
Otopiti maslac.
Pomešati orahe i 250gr šećera.
U pleh staviti 5 kora i poprskati ih  rastopljenim maslacem.
Staviti preko 2 kore, pa posuti orasima.
Kora na koju idu orasi se ne preliva da se ne bi orasi slepili.
Tako uraditi do kraja, a na kraju staviti 3 kore, poprskati i njih pa iseći u romboide ili trouglove.
Ugrejati rernu na 150 stepeni i peći baklavu dok ne dobije zlatno – bronzanu boju.
Ostatak šećera  i toliko vode, da prekrije šećer s’ prsta staviti da provri i kuvati 5 minuta.
U tu smesu dodati štap vanile i kolutove limuna. Limunu izvaditi koštice, štap izvaditi pre zalivanja.
Toplim prelivom zaliti baklavu, poslagati kolutove limuna, pa ostaviti sve da se hladi, stisnutu nekom tepsijom.
Baklavu najbolje poslužiti sutradan.

Izvor:receptizasve

Nema komentara:

Objavi komentar