Sastojci:
● 2,5 kg krompira
● 2 dl mlijeka
● 3 dl kiselog vrhnja
● 2 crvena luka srednje veličine
● 5 dag tvrdog sira po želji
● 1 list lovora
● 1 čehno bijelog luka
● so
● biber
● maslac za mazanje posude
Priprema:
1. Stavite mlijeko, lovorov list i bijeli luk u zdjelu. Prokuhajte 2-3 minute, izvadite bijeli luk i lovor pa pustite da se mlijeko ohladi. Zatim u njega umiješajte kiselo vrhnje i malo posolite.
2. Nasjeckajte crveni luk na kolutove (ili po želji na sitne kockice) i dinstajte ga na malo maslaca ili ulja dok dobije lijepu zlatno-žutu boju.
3. Narežite krompir na tanke okrugle ploške.
4. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem. Na dno posude slažite ploške krompira, posolite ih i pobiberite. Kada prekrijete dno posude preko krompira stavite dinstani crveni luk. Na njega posložite preostali krompir, posolite i pobiberite.
5. Prelijte krompir mješavinom aromatiziranog mlijeka i vrhnja.
6. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 45 minuta.
7. Nakon 45 minuta odstranite pažljivo foliju s posude. Budite oprezni kako vas ne bi opekla para koja pritom izlazi iz posude. Preko krompira posipite narendani sir i vratite u pećnicu. Pecite dok krompir ne dobije zlatno-žutu boju.
1. Stavite mlijeko, lovorov list i bijeli luk u zdjelu. Prokuhajte 2-3 minute, izvadite bijeli luk i lovor pa pustite da se mlijeko ohladi. Zatim u njega umiješajte kiselo vrhnje i malo posolite.
2. Nasjeckajte crveni luk na kolutove (ili po želji na sitne kockice) i dinstajte ga na malo maslaca ili ulja dok dobije lijepu zlatno-žutu boju.
3. Narežite krompir na tanke okrugle ploške.
4. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem. Na dno posude slažite ploške krompira, posolite ih i pobiberite. Kada prekrijete dno posude preko krompira stavite dinstani crveni luk. Na njega posložite preostali krompir, posolite i pobiberite.
5. Prelijte krompir mješavinom aromatiziranog mlijeka i vrhnja.
6. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 45 minuta.
7. Nakon 45 minuta odstranite pažljivo foliju s posude. Budite oprezni kako vas ne bi opekla para koja pritom izlazi iz posude. Preko krompira posipite narendani sir i vratite u pećnicu. Pecite dok krompir ne dobije zlatno-žutu boju.
Savjet:
U složenac možete dodavati razne začine po svom ukusu poput npr. svježeg kopra, ružmarina, čilija ili kajenskog papra. Poslužite ga sa sezonskom salatom po želji.
U složenac možete dodavati razne začine po svom ukusu poput npr. svježeg kopra, ružmarina, čilija ili kajenskog papra. Poslužite ga sa sezonskom salatom po želji.
Izvor: Zadovoljna.hr
Nema komentara:
Objavi komentar