petak, 4. studenoga 2016.

Dekorativna pogača

Sastojci
4 solje brasna
250 ml mlijeka
1 puna kasika suvog kvasca
1 casa oko 250 ml jogurta
50 ml ulja

Priprema
1.
Zamijesiti tijesto srednje tvrdoce, postepeno dodavati tecnost dok ne dobijete zeljenu cvrstocu. Ostaviti da malo nadolazi pa ponovo premijesiti.
2.
Odvojiti trecinu tijesta za dekoraciju. Postupak

3.
Pomocu modlice za kolace praviti listice da dobijete kao pola lista koji nemora da bude pravilnog oblika jer cete ga prekriti drugim listom.Radnu povrsinu posipati brasnom uvijek.
4.
Od ostalog tijesta umijesiti okruglu pogacu (velicina torte).Namazati je okolo vodom i redati listove kao na slici. U sredinu stavljati napravljene cvjetove i ruze.Njih narocito dobro prije uvijanja posipati brasnom da se ne bi zalijepile.
5.
Ostaviti da nadodje dobro pa namazati jajetom.
Postupak
Ukoliko zelite dodati jos malo umjetnosti i mozda pojacati efekat, napravite ovakvu krunu . Od jedne i 1/2 solje brasna uz dodatak 1 kasike soli zamijesite dobro tvrdo tijesto. Izrezite nekoliko traka kao na slici i namazite uljem neku loptastu posudu ,premazite jajetom i pecite krunu oko pola sata na 180 stepeni da malo porumeni. Presjek
Ovakva pogaca je super za sve praznike, svadbe…


Posluživanje
A ako volite spektakle prije iznosenja pogace na sto izvadite jednu ruzicu pazljivo i na to mjesto stavite ili manju papriku ili izdubljeni cvrst manji paradajz u koji sipate malo jakog pica, alkohola i zapalite…( ali bez vatrogasaca molim:) ) Za ovo svakako predhodno malo izvjezbajte tehniku!:)))

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar