četvrtak, 3. studenoga 2016.

SLAVSKI KOLAČ: DA LI STE ZNALI ŠTA PREDSTAVLJAJU SVI ELEMENTI KOJI GA KRASE?


Svaki ukras na slavskom kolaču ima posebno značenje i predstavlja želju domaćice za opšte blagostanje porodice.



Kolač se pravi u obliku okruglog hleba, ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.

Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači „Isus Hristos pobeđuje“).



Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu).

slavski-ukrasiSvaki ukras na slavskom kolaču ima posebno značenje i predstavlja želju domaćice za opšte blagostanje porodice.



Kolač se pravi u obliku okruglog hleba, ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.

Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači „Isus Hristos pobeđuje“).

Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu).



Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu.

Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice.

Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd i burence.


Ptice: zdravlje i veselje

Grozd: da bi vinograd dobro rodio

Burence: da bi u kući bilo svega u izobilju, kao i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koje se narežu malim nožem

Cveće (ružice): označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice


Ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras.

U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka. Ceo kolač se premaže vodom i uljem, a ukrasi se ostavljaju belim.

Izvor: beograd.in

Nema komentara:

Objavi komentar