Recepti slanih i slatkih jela - za sve ljubitelje dobre klope :) pronađite nešto za sebe !
četvrtak, 3. studenoga 2016.
SLAVSKI KOLAČ: DA LI STE ZNALI ŠTA PREDSTAVLJAJU SVI ELEMENTI KOJI GA KRASE?
Svaki ukras na slavskom kolaču ima posebno značenje i predstavlja želju domaćice za opšte blagostanje porodice.
Kolač se pravi u obliku okruglog hleba, ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.
Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači „Isus Hristos pobeđuje“).
Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu).
slavski-ukrasiSvaki ukras na slavskom kolaču ima posebno značenje i predstavlja želju domaćice za opšte blagostanje porodice.
Kolač se pravi u obliku okruglog hleba, ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.
Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači „Isus Hristos pobeđuje“).
Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu).
Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu.
Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice.
Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd i burence.
Ptice: zdravlje i veselje
Grozd: da bi vinograd dobro rodio
Burence: da bi u kući bilo svega u izobilju, kao i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koje se narežu malim nožem
Cveće (ružice): označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice
Ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras.
U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka. Ceo kolač se premaže vodom i uljem, a ukrasi se ostavljaju belim.
Izvor: beograd.in
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar