subota, 12. studenoga 2016.

ŽUTA KREM TORTA: Tako ukusna da ćete je poželjeti još, i još…


Sastojci:
Kore:
8 jaja
180 g šećera
100 g brašna
50 g čokolade – bijele ili crne
1 kašičica praška za pecivo
malo soli
Krema:




1 l mlijeka
4 jajeta
7 punih kašika gustina
300 g šećera
100 g čokolade – bijele ili crne –
250 g maslaca,
50 g šećera u prahu
100 g sitno sjeckane čokolade – mliječnu jer je slađa i mekša
100 g sjeckanih oraha
3 kašike vanilin šećera
I još:
sok od dvije narandže
Priprema:
Kore:
Umutite bjelanca sa malo soli u čvrst snijeg pa dodajte jedno po jedno žumance, otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Ovo su sastojci za dvije kore. Najbolje ih je miješati i peći jednu po jednu.
Dakle, numutite jednu koru od 4 jaja, 90 g šećera, 25 g čokolade, 1/2 kašičice praška za pecivo, malo soli, a da nakon toga umutite i ispečete drugu koru od istih sastojaka.
Peći u okruglom oko pola sata na temperaturi 200 °C.
Kalup treba biti promjera otprilike 26 cm, a prije izlijevanja smjese, dno obložite papirom za pečenje.




Krema:
Mlijeko sa polovinom šećera i vanilin šećerom stavite da se grije na pari.
Jaja umutite sa gustinom i ostatkom šećera kratko mikserom pa sipajte u proključalo mlijeko i kuhajte dok ne dobijete gust krem, malo gušći od pudinga.
Kada se to desi, skinite sa vatre i dodajte 100 g čokolade izlomljene na kocke i miješajte dok se ne istopi pa onda ohladite fil.
Omekšali maslac umutite sa šećerom u prahu pa onda muteći i dalje mikserom dodajte kašiku po kašiku fila i miješajte dok sve ne postane kompaktno.
Na kraju varjačom umiješajte orahe i sitno sjeckanu mliječnu čokoladu.
Prije filovanja natopite donju koru sokom od narandže pa premažite filom. Pokrijte drugom korom pa i nju pokvasite istim prelivom, premažite ostatkom fila.
Pospite tortu orasima ili čokoladom. Ljepša je ako je prije posluživanja ostavite bar desetak minuta da odstoji van frižidera.

Izvor: makeupfitness.info

Nema komentara:

Objavi komentar