Sastojci:
125 g badema
125 g šećera u prahu
1 bjelanjak
kap rakije (grapa)
1 velika žlica pistacija
1 velika žlica pinija
1 naranča
100 g tamne čokolade
300 g bijele čokoladeDodatno je potrebno: multipraktik, ribež, papir za pečenje, okrugli kalup za kekse promjera 3 cm, vilica za bombone
Priprema:
Sameljite bademe sa šećerom u prahu, bjelanjkom i rakijom u multipraktiku dok ne dobijete marcipan. Naribajte koricu četvrtine naranče. Pomiješajte marcipan s pistacijom, pinijama i narančinom koricom. Razvaljajte marcipan između dva lista papira za pečenje dok ne dobijete plošku debljine 1 cm, zatim uzmite okrugli kalup za kekse i pomoću njega u marcipanu izdubite krugove.
Tabliranje čokolade
Rastopite tamnu čokoladu na pari, pa dvije trećine izlijte na mramornu ploču. Čokoladu razmazujte paletnim nožem dok temperatura čokolade ne padne na oko 26 ºC. Nagrabite ohlađenu čokoladu i dobro je pomiješajte s ostatkom čokolade, miješajući hitrim pokretima. Ovdje pogledajte video o tabliranju čokolade. Zatim čokoladu razmažite po limu za pečenje, koji ste prekrili masnim papirom i tik prije nego što se čokolada u potpunosti stvrdne, izdubite okruglim kalupom čokoladne ploške. Ostavite ih da se stvrdnu oko sat vremena.Na svaku plošku marcipana polegnite čokoladni krug. Ostavite marcipan prekriven čokoladnim krugom da se osuši sat vremena na hladnome mjestu, kako bi marcipan postao manje ljepljiv. Tablirajte bijelu čokoladu i pomoću vilice za bombone umočite marcipan u čokoladu. Za ukras utisnite vilicom malu poprečnu prugu s gornje strane bombona. Neka se bomboni stvrdnu oko 10 minuta u hladnjaku.
izvor:http://www.24kitchen.com.hr/
Rastopite tamnu čokoladu na pari, pa dvije trećine izlijte na mramornu ploču. Čokoladu razmazujte paletnim nožem dok temperatura čokolade ne padne na oko 26 ºC. Nagrabite ohlađenu čokoladu i dobro je pomiješajte s ostatkom čokolade, miješajući hitrim pokretima. Ovdje pogledajte video o tabliranju čokolade. Zatim čokoladu razmažite po limu za pečenje, koji ste prekrili masnim papirom i tik prije nego što se čokolada u potpunosti stvrdne, izdubite okruglim kalupom čokoladne ploške. Ostavite ih da se stvrdnu oko sat vremena.Na svaku plošku marcipana polegnite čokoladni krug. Ostavite marcipan prekriven čokoladnim krugom da se osuši sat vremena na hladnome mjestu, kako bi marcipan postao manje ljepljiv. Tablirajte bijelu čokoladu i pomoću vilice za bombone umočite marcipan u čokoladu. Za ukras utisnite vilicom malu poprečnu prugu s gornje strane bombona. Neka se bomboni stvrdnu oko 10 minuta u hladnjaku.
izvor:http://www.24kitchen.com.hr/